perjantai 12. maaliskuuta 2010

Menneitä

Talvirieha on kaveriporukan leikkimielinen tapahtuma, jossa pidetään hauskaa ja kilpaillaan talvisissa lajeissa. Hauskanpito on pääasia, mutta kilpailun ollessa kyseessä vähän tosissaankin ollaan. Onpa sitä vuosien varrella nähty protesteitakin eri lajien tuloksista. Aina on kuitenkin ollut hauskaa. Riehassa kaikki kilpailevat samassa sarjassa ja hyvin on samaan sarjaan mahduttu ikähaarukan vuosien saatossa ollen noin 4-60 vuotta.

Talvirieha on tähän mennessä järjestetty viisi kertaa ja tapahtumapaikkana on toiminut joka kerta Tampere. Ensimmäiset neljä vuotta kilpailukeskuksena toimi Annala ja viidennellä kertaa avajaiset olivat Hatanpäällä ja lauantain illanvietto Rusthollissa. Suorituspaikat ovat myös vaihdelleet, mutta aina on pysytty Tampereen itäpuolella, usein Hervannassa. Myös lajit ovat vaihdelleet vuosittain, mutta tapahtuman päälajeiksi ovat vakiintuneet hiihto, parisprintti, mäenlasku ja mäkihyppy. Muita lajeja ovat olleet hankijalkapallo, kenkälätkä, leuanveto, tietovisa, karaoke sekä pöytälätkä. Joista neljää jälkimmäistä ei ehkä voi laskea varsinaisiksi lajeiksi, koska ne on suoritettu sisätiloissa.

Vuosien saatossa riehan lajeihin on osallistunut 21 eri henkilöä, jos lasketaan mukaan vain ulkolajit. Lisäksi mukana on ollut huoltajia ja yleisöä. Eniten osallistujia keräsi vuoden 2009 mäenlasku, johon otti osaa 14 kilpailijaa.

Täysin ilman vastoinkäymisiä tapahtuma ei ole aina sujunut, mutta ainoastaan kerran on jouduttu laji perumaan. Vuoden 2009 tapahtuman mäkihyppy jouduttiin jättämään väliin, koska hyppylupaa ei saatukaan vaikka siitä oli etukäteen jo sovittu. Ensimmäisinä vuosina lumitilanne ei kauhean hyvä aina ollut, kun rieha pidettiin jo tammikuussa.

Ensimmäisenä vuotena tapahtuma haki vielä muotoaan. Sen jälkeen talviriehan vahvoja perinteitä lajien lisäksi ovat olleet avajaiset sekä palkintojenjako, joissa järjestäjät ovat suorittaneet haastatteluita. Molemmissa näissä järjestäjät ovat hauskuuttaneet kilpailijoita mitä erilaisimmilla näytöksillä. Perinteiseksi järjestäjien vaatetukseksi on muodostunut pyyhe, puvun takki ja kravatti. Viuhahduksiakin on nähty useana vuotena. Myös voittajien saunasta on tullut legenda. Tähän saunaan pääsevät siis vain päivän aikana jonkin lajin voittaneet.

Musiikkiesityksiäkin on nähty. Riehoissa ovat esiintyneet mm. Taisto Retkimono, Hepposet, Trio Helkama, Päivi ja Sami sekä Ähtäri plays Trio Helkama. Eräällä Hepposten keikalla katsojina olivat ainoastaan yksi talviriehan järjestäjä, talviriehan sponsori ja videokuvaaja. Keikka oli silti loistava, vaikka yleisömenestys se ei ollutkaan. Toisella kertaa Hepposten esiintymisen aikana eräs päivän riennoista väsähtänyt kilpailija nukahti kovalle lattialle ja alkoi kuorsaamaan. Juuri ennen nukahtamista kyseinen henkilö oli selittänyt, että ei ikinä kuorsaa. No ei sekään keikka niin huono ollut, että sen takia olisi nukahtanut.

Myös riehan ulkopuoliset ovat saaneet iloa tapahtumasta. Vuoden 2009 avajaiset pidettiin eräässä kerrostaloasunnossa, jossa kahdessa vierekkäisessä ovessa lukee sama sukunimi. Eräs riehan osallistuja oli tulossa avajaisiin toisessa kädessä sukset ja toisessa olutta. Ovet menivät tietysti sekaisin ja kyseinen henkilö soitti naapurin ovikelloa. Ovelle tuli kotiäiti sylissään alaston lapsi. Riehaan tulijan ilme oli kuulemma ollut sellainen, että siitä puhutaan edelleenkin naapurustossa lähipubia myöten.

Ensimmäiseen talviriehaan eräs kilpailija saapui oikein kahden huoltajan kanssa. Hän saapui kilpailupaikkakunnalle tietysti jo edellisenä päivänä, jotta matkustamisen rasitukset eivät näy suorituksissa. Hotelli oli varattuna Tampereen keskustasta, mutta ilta vierähti hieman pidemmälle ennen kuin hän sinne meni. Saattoi vastaanottovirkailija hieman ihmetellä, kun kaveri hieman ilolientä nauttineena tulee suksien kanssa keskellä yötä hotelliin ja selittää että huomenna olisi hiihtokilpailut.

Järjestelytehtävissä on vuosien saatossa olleet Mikko, Tuomo, Risto ja Ari. Myös muita henkilöitä on toiminut avustavissa tehtävissä. Tänä vuonna historia meneekin sitten uusiksi, kun tapahtuma pidetään täysin eri ympäristössä, kuin ennen ja myös pari uutta henkilöä on järjestelyissä mukana.

Onko sinulla joku mukava muisto menneistä tapahtumista? Kerro meille muillekin mikä on jäänyt mieleen riehasta.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Se oli hauskaa, kun pelattiin rantalentopalloa ja tää yks tyyppi nauro kovasti.

Anonyymi kirjoitti...

Mites onkos voittajien saunassakin samat sarjat miehille ja naisille?

Talvirieha kirjoitti...

Tottakai on.